alle blogs

Spelende peuter

Hoe je peuter te helpen bij de overgang naar school

Het is een grote stap voor peuters om de veiligheid van thuis te verlaten en naar de kleuterschool te gaan. Voor veel peuters kan deze overgang zowel opwindend als eng zijn. Als ouder of verzorger is het belangrijk om je peuter te ondersteunen tijdens deze overgangsperiode om hun comfort en vertrouwen te vergroten. Hieronder vind je enkele tips om je peuter te helpen bij de overgang naar de kleuterschool.

Bereid je peuter voor op de kleuterschool

Een paar weken voor de eerste schooldag, kun je je peuter voorbereiden door ze te vertellen wat ze kunnen verwachten. Praat over hoe hun dag eruit zal zien en laat ze weten wat ze kunnen doen als ze zich ongemakkelijk of angstig voelen. Je kunt ook foto’s van de kleuterschool laten zien en je peuter laten kennismaken met de leraren en de andere kinderen. Je kunt zelfs Google maps gebruiken om samen alvast de route te wandelen of gaan kijken als er pauze is, zodat je kindje kan zien waar er wordt gespeeld.

Creëer een routine

Een regelmatig schema kan je peuter helpen zich veilig en zeker te voelen. Maak voor de kleuterschool begint een routine voor het slapen gaan, het ontbijt en de andere dagelijkse activiteiten. Dit geeft je peuter een gevoel van stabiliteit en routine, waardoor de overgang naar de kleuterschool gemakkelijker kan zijn.

Oefen sociale vaardigheden

Peuters zijn nog steeds bezig met het ontwikkelen van sociale vaardigheden, zoals het delen van speelgoed en het maken van vriendjes. Je kunt je peuter helpen deze vaardigheden te ontwikkelen door regelmatig speeldates te organiseren met andere kinderen. Dit geeft je peuter de kans om te leren hoe ze moeten omgaan met anderen en hoe ze vrienden kunnen maken.

Wees positief en ondersteunend

Het is belangrijk om positief te blijven tijdens de overgangsperiode. Laat je peuter weten dat je er voor hen bent en dat je trots op ze bent. Als ze zich angstig voelen, bied dan een luisterend oor en help hen hun gevoelens te begrijpen. Dit kan je peuter helpen zich comfortabeler en meer op hun gemak te voelen in de kleuterschoolomgeving.

Vergeet niet om plezier te hebben!

De overgang naar de kleuterschool kan voor peuters stressvol zijn, maar het is ook een tijd om te genieten en nieuwe dingen te leren. Maak tijd om te spelen en samen te lachen, zodat je peuter kan genieten van de kleuterschoolervaring.

Door deze tips te volgen, kun je je peuter helpen bij de overgang naar de kleuterschool. Het is belangrijk om te onthouden dat deze overgangsperiode voor elk kind anders is en dat het tijd en geduld kan kosten om zich aan te passen. Maar met jouw ondersteuning en aanmoediging kan je peuter de overgang maken en genieten van de kleuterschoolervaring!

Peuter helpen